Sunnuntaina oli vaalipäivä. Itse lähdin kymmeneksi kirkkoon jumalanpalvelukseen ja siellä aloitettiin sitten äänestys klo 11. Kirkolla äänesti muistaakseni 57 henkilöä. Muutama mattimyöhäinen jouduttiin käännyttämään pois, äänestysaikaa kun oli vaan puoli tuntia.

15747067566_986b78cf9b.jpg

Kirkolta jatkettiin Vuolenkosken seurakuntatakodille. Vuolenkoskella viivyttiin tunnin verran ja äänestäjiä kävi reilu 70. Itse kertailin Vuolenkoskella aakkosia ja etsin äänestäjien nimiä luettelosta.

15151377263_a287ddbf6c_o.jpg

Vuolenkosken jälkeen äänestyskiertua jatkoi Sääksjärvelle. Minulla oli siinä kohtaa parin tunnin tauko ja palasin remmiin puoli viideksi seurakuntakeskukselle Kausalaan. Kausalassa ensimmäisen tunnin ajan oli äänestäjiä jonoksi asti, mutta sitten rauhoittui.

Ennakkoäänten lasku alkoi kuudelta ja varsinaisen vaalipäivän äänten lasku sitten heti kahdeksalta, kun äänestys loppui. Melko rivakasti saatiin äänet laskettua ja tilastot täsmäämään (äänestäjistä tehtiin tukkimiehen kirjanpitoa tyylillä mies-nainen-poika-tyttö, missä poika ja tyttö sarakkeeseen vedettiin viiva, jos äänestäjä oli 16- tai 17-vuotias). Ennakkoäänistä muutama jouduttiin hylkäämään, koska olivat äänestäneet väärällä lapulla. Olivat siis käyneet ennakkoäänestämässä toisella paikkakunnalla - sellaisella, missä oli kahdet vaalit (yhteinen kirkkovaltuusto ja seurakuntaneuvosto) - ja saaneet seurakuntaneuvoston äänestyslapun. Vaikka numero olisikin löytynyt meidän ehdokaslistalta, piti nämä hylätä, koska ohjeiden mukaan vain oikeiden vaalien laput hyväksyttiin. Todella harmillista. Äänestäjän on melko lailla mahdotonta tietää, että on saanut väärän lapun. Että ehkä tätä seurakuntavaalien systeemiä olisi syytä selkeyttää jotenkin? Sekaannusta oli tullut myös siitä, että iittiläiset olivat lukeneet Kouvolan sanomista, että äänestäminen alkaa klo 11 ja joku oli siihen aikaan tullut sitten seurakuntakeskukselle Kausalaan. Ei ollut katsottu, että Iitissä äänestyspaikka kiertää ympäri kuntaa ja seurakuntakeskuksella äänestetään vasta 16:30 alkaen.

Iitissä äänestysprosentti oli 16.4 eli hieman ylitettiin valtakunnan keskiarvo, mutta eipä tuolla juuri kehuskella voi... Aika moni jätti äänensä antamatta. Oma äänisaalis oli täsmälleen sama kuin neljä vuotta sitten - 22 ääntä ja niillä irtosi demareiden kolmas eli viimeinen valtuustopaikka. Kokoomukselta meni läpi 6 ja Keskustan&Kristillisten listalta 10 valtuutettua. Melkoista uudistumista tapahtui - pitkälti siksi, että entiset valtuutetut eivät edes lähteneet ehdolle - valtuutetuista 11 on uusia ja 8 entisiä. Itse en ole enää valtuuston nuorin (vaan toiseksi nuorin). Yhtään alle 30-vuotiasta ei mennyt läpi, ei heitä tosin ehdollakaan kovin monta ollut.