Olen ollut muutaman kuukauden opintovapaalla ammatillisia opettajaopintoja tekemässä. Töihin paluu on edessä kolmen viikon päästä ja katselinkin nyt, miten juna-aikataulut ovat muuttuneet Kausala-Kouvola välillä. Aiemminhan Kausalasta pääsi Kouvolaan oikein sopivasti 7:28 junalla eli toimistolle ehti vähän ennen kahdeksaa. Vastaavasti iltapäivällä juna lähti 16:11 eli neljältä saattoi toimiston jättää. Juuri osui passelisti aikataulut toimistotyöläisen arkeen. 

Vaan tällä viikolla voimaan tulleissa aikatauluissa ensimmäinen juna Kausalasta Kouvolaan lähtee vasta 8:12 - sillä toki ehtii sopivasti kahvitauolle töihin. Vastaavasti takaisin päin lähtee juna klo 16:02 (tai sitten klo 18...). Lyhyellä DI-matikalla laskettuna päivä jää liian lyhyeksi, jos töihin ehtii vasta puoli yhdensän jälkeen aamulla, mutta ennen neljää täytyy poistua. Meillä on toki liukuva työaika, mutta jossain kohtaa pitäisi ne miinukset saada poistettuakin. Ihmetyttää, koska tuossa aamujunassa oli paljon matkustajia, jotka tulivat Lahdesta Kouvolaan töihin tai kouluun. Että sopiiko tämä uusi aikataulu heille? 

Ennen meille tuli vielä myöhäisillan humppavuoro isolta kirkolta. Puolen yön aikaan pääsi sillä kotiin iltariennoista Lahdesta tai vaikka Helsingistä asti. Enää ei tätä(kään) ole. 

Hinnoittelua VR uudisti jo aiemmin ja omat työmatkat olisivat nyt halvempia - jos se juna siis kulkisi järkevään aikaan, että sillä voisi kulkea. Toisaalta perhelippu poistui, joten juna ei edelleenkään ole vaihtoehto koko perheen matkustelulle. Kahden aikuisen ja kolmen lapsen matka Kausalasta Helsinkiin (yhteen suuntaan) maksaa 71-95 euroa! Ei paljon kannusta auton vaihtamiseen junaan. Huh. 

Mutta eipä siinä mitään. Onnea VR:lle valitsemallaan tiellä. Minä lähden katselemaan autokauppojen tarjontaa. Näillä aikatauluilla toisen auton hankkiminen on melkeinpä välttämätöntä, jos töissä aikoo käydä. Tai sitten toivon ilmastonmuutoksen vauhdittuvan niin, että meillä olisi vuoden ympäri hyvät pyöräilykelit...