Sain tänään tunnukset seurakuntavaalikoneeseen - vähän oli ongelmia, kun tunnuksesta oli yksi numero unohtunut eikä sisäänkirjautuminen meinannut onnistua mitenkään, mutta nyt on ensimmäinen kierros vastauksia tallennettu. Vastauksia pystyy muokkaamaan 21.10., jonka jälkeen ehdokkaat eivät enää pysty omia vastauksiaan muokkaamaan. Yleisölle vaalikone aukeaa 25.10. Seurakuntaavaalisivuston kautta pääsee myös vaalikoneeseen. Kysymyksiä ei ollut kovin paljon, mutta olihan sitä miettimistä niissäkin. Jos monivalintakysymykseen saa valita vain yhden vaihtoehdon, niin mikä niistä nyt sitten pitäisi valita? Tai jättää valitsematta? Millä logiikalla koko vaalikone toimii, miten löytää sopivimman ehdokkan kenellekin? Itselle tuli tunne, että jos valitsen vaihtoehdon x, niin se sulkee heti pois vaihtoehdot y ja z, vaikka nekin olisivat olleet ihan yhtä hyviä vaihtoehtoja itselle. Toki vastauksiaan sai perustella ja koitinkin niin tehdä.

Kuinka moni seurakuntalainen edes vaalikonetta mahtaa käyttää? Äänestysprosentit ovat näissä vaaleissa kovin alhaiset, joten ehkäpä pitäisi ennemmin miettiä sitä, miten seurakuntalaiset saataisiin äänestämään aktiivisemmin. Tunnustan kyllä, että itsekin taisin äänestää ensimmäisen kerran seurakuntavaaleissa vasta silloin kun itse olin ehdokkaana ensimmäistä kertaa kahdeksan vuotta sitten - tuolloin Lahdessa (niin ja pääsin alkuun varalle yhteiseen kirkkovaltuustoon ja varsinaiseksi valtuutetuksi nousin vajaa vuosi myöhemmin). Viime vaalien aikaan asuin Kalajoella ja olin kirjoissa Oulussa. Silloin kävin äänestämässä ja taisin jopa vaalikonetta käyttää - enkä tietenkään äänestänyt sitä henkilöä, jonka vaalikone tarjosi vaan jota kuta vähintään puolituttua kaveria. Enkä kyllä muista, että pääsikö tuolloinen ehdokas läpi. Nyt on siis taas uusi seurakunta vuorossa ja uudet kujeet. Lahteen verrattuna Iitin seurakunta on varsin pieni ja ehdokkaita vähän - kuitenkin ehdokkaita on enemmän kuin valtuustopaikkoja, että siinä mielessä kyseessä ovat ihan oikeat vaalit.

En ole enää edes nuori ehdokas, nyyh. Kahdeksan vuotta sitten sitä olin vielä. Nuoriehdokas näyttää olevan alle 30-vuotias nimittäin. Uskon kuitenkin olevani seurakuntani nuorimpia ehdokkaita - sikäli mikäli se ketään lohduttaa. Uskon, että numeerisen iän lisäksi moni muukin asia ja ajatus on muuttunut viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Näihin ajatuksiin päätän tämän blogin avauskirjoituksen.