Tällä viikolla tuli henkilökohtaisesti ihan ensimmäistä kertaa tieto YT-neuvotteluista, kun tiistaina tiedotettiin, että ELY-keskuksista säästetään 33 miljoonaa eli vähennetään n. 700 henkilötyövuotta seuraavien vuosien aikana. Olen valmistunut 12 vuotta sitten ja melko lailla koko ajan ollut työsuhteessa, joten pitkään olen saanutkin olla ilman yt-peikkoa. Ehkä surkuhupaisaa, että vaihdoin nykyiseen työpaikkaan vajaa kuusi vuotta sitten juurikin siksi, että talous alkoi taantumaan ja tulevaisuus yksityisellä puolella näytti epävarmalta. Vaihdoin siis valtion "varmaan" eläkevirkaan. Turha lienee sanoa, että ko. firmassa yksityisellä puolella ei ole väkeä vähennetty tänä aikana lainkaan eli väärän arvan vedin siinä mielessä. Ei se toki ainoa syy ollut paikkaa vaihtaa, mutta mielessä oli.

Vielä en isommin osaa omasta tilanteesta huolestua. Hetken tuudittauduin ajatukseen, että "olen korkeasti koulutettu ja kokenut, että eihän tässä minulla mitään hätää ole." Kunnes tuli mieleen, että itse asiassa meillä melko lailla kaikki ovat korkeasti koulutettuja ja vielä hirmu paljon kokeneempia kuin minä - eikä omassa työporukassa ole edes eläkeikän kynnyksellä vielä kovin moni. Korvaamaton en ole, tuskin kukaan muukaan?

Tässä kohtaa ei auta kuin odotella, että selviää, mistä tehtävistä ja mistä päin Suomea vähennetään... Jotenkin nurinkurista kyllä, että epävirallisesti on jo jonkun aikaa kuiskittu siitä, että koko ely-keskusverkkoa tullaan jollain aikavälillä muokkaamaan/karsimaan/yhdistelemään, mutta sitä ei kuitenkaan käsittääkseni tehdä nyt vaan ensin vähennetään väkeä. Itse kuvittelisin, että olisi järkevämpää miettiä tämä toisin päin?

Jos jotain hyvää pitää tästä uutisesta löytää, niin varmasti termi ely-keskus tuli tutummaksi suurelle yleisölle, kun yt-uutisilla valtakunnan uutiskynnys ylittyi.

Jossain määrin asiattomaksi koin yt-uutiseen liittyen YLE:n toimittajan Riika Raition twiitin, jossa leimataan ely-keskusten työntekijät avuttomiksi, kun eivät nouse barrikaadeille... En tiedä, mitä mielenilmaukset tässä kohtaa hyödyttäisivät? Kaikille on tehty selväksi jo aika päiviä sitten, että valtiolla ei rahaa ole ja säästettävä on. Tuskin kukaan yt-uutista ilolla tervehtii, vaikkei mieltään julkisesti osoitakaan?