Tähän viikkoon on mahtunut koulutusta, kokousta, jumppaa, tiedotustilaisuutta... Ja suurin osa on ollut sellaisia tilaisuuksia, missä joku tai jotkut ei ole paikalla vaan verkkoyhteyksien päässä jossain muualla - läsnä, mutta eivät paikalla.

Työpaikalla on toimipisteet Kouvolassa ja Lappeenrannassa - maanantaina oli kokous, missä suurin osa ihmisistä oli paikalla Kouvolassa (koska työpiste on täällä), mutta yksi henkilö osallistui videolla Lappeenrannasta käsin. Viiden vuoden aikana videoneuvottelujen käyttäminen on lisääntynyt meillä töissä aivan valtavasti. Koska säästetään matkakuluissa ja ajassa. Meillä töissä etäyhteydet toimivatkin yleensä todella hyvin - suurin ongelma lienee se, ettei neuvotteluhuoneita ole riittävästi.

Tiistain vietin koulutuksessa Helsingissä - näihinkin osallistun yleensä vain videolla, mutta koska Helsinki on kuitenkin melko lähellä, niin tein poikkeuksen ja matkustin paikalle. Paikan päälle oli saapunut paljon väkeä, mutta kyllä etäyhteyksien päässäkin ihmisiä oli - myös yksi esitelmä pidettiin videon kautta Oulusta. Toisaalta oli kyllä hienoa tavata kollegoita eri puolilta Suomea pitkästä aikaa ihan oikeasti livenä - etäyhteyksissä kaikki vapaamuotoiset keskustelut jäävät väliin. Yleensähän parhaat keskustelut käydään kuitenkin virallisen ohjelman tauoilla. Varsinkin yt-neuvottelujen ollessa päällä tuntui hyvältä keskustella kollegoiden kanssa ihan kasvokkain. Eikä videoyhteyksien takaa juuri kysymyksiä esitetty - ainoa kommentti taisi tulla siinä kohtaa, kun joku esitelmöitsijä unohti laittaa esityksen näkymään etäyhteyksien päähän.

Eilen kiirehdin töistä kotiin osallistuakseni kotoa käsin kokoukseen, mikä oli fyysisesti Pasilassa. Totesin, että kahtena peräkkäisenä päivänä en Helsinkiin asti jaksa matkustaa - junamatka vie kuitenkin melkein kaksi tuntia suuntaansa eikä meidän kylille niitä junia ihan tuhka tiheään kuljekaan. Vähän huvitti, että siihen aikaan, kun kokouksen piti alkaa, ei yhteys onnistunutkaan. Kyseessä on kuitenkin organisaatio, missä suurin osa jäsenistä on diplomi-insinöörejä, joten noin TEORIAssa voisi kuvitella, että tekniikka toimisi. Mutta kun yhteys sitten lopulta muodostui, niin kaikki toimi hyvin. Hyvin pystyin seuraamaan kokousta kotona verkkareissa. Erityismaininnan ansaitsee puheenjohtaja, joka hienosti huomioi minut etäyhteyksien päässä ja esitti suoraan kysymyksiä. 

Illan päätteeksi osallistuin pilatestunnille, joka tuli Lontoosta. Itselläni oli kamera päällä eli ohjaaja saattoi nähdä minun venkoiluni kotona olohuoneessa (niissä samoissa verkkareissa, missä en kyllä mihinkään "livetunnille" kehtaisi mennä) yhtä lailla kun minä näin ohjaajan.

Kohta meillä alkaa töissä infotilaisuus, missä niin ikään otetaan yhteyksiä Kouvolan toimipisteiden välillä sekä sinne Lappeenrantaan.

Valtavasti on tekniikan kehittyminen vaikuttanut osallistumiseen - ei tarvitse täältä maakunnista matkustaa jokaiseen palaveriin tuntikausia. Itselle tuo vasta löydetty nettijumppailu tuntuu myös hyvältä vaihtoehdolta - omalta kylältä kun ei kovin paljon ohjattuja tunteja löydy tai aikataulut eivät osu yksiin. Omassa olohuoneessa videoyhteyden kautta jumppailu on kuitenkin jotenkin motivoimempi vaihtoehto kuin perinteinen jumppavideo tai youtube-pätkä.