Facebookin uutisvirrassa pisti silmään kaverin kommentti oman kaverinsa statukseen. Alkuperäinen status oli: "Vasemmistonuoret tulisi polttaa uuneissa. Typerämpää ihmislaatua ei löydykään." Statuspäivitys oli saanut inspiraationsa Metro-lehden artikkelista. Sen verran häiritsi, että piti ihan googlettaa, mitä se vihapuhe oikein onkaan ja mitä sitä voi netissä huudella...? Nettipoliisin sivuilla kerrotaan : "Mitä tehdä jos kohtaa vihapuhetta netissä

Jos vihapuhe kohdistuu sinuun henkilönä (yleensä kunnianloukkaus ja/tai laiton uhkaus), niin asiasta voi tehdä rikosilmoituksen joko sähköisesti poliisin nettisivujen kautta tai käymällä poliisilaitoksella. Myös nettipoliisiin voi olla yhteydessä, jolloin nettipoliisi voi käydä huomauttamassa tarpeen mukaan suunsoittajaa, eikä asiassa välttämättä tarvitse aloittaa esitutkintaa.

Jos kyseessä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai joku muu yleisen syytteen alainen viharikos, voi siitä tehdä tutkintapyynnön poliisille. Asiasta voi ilmoittaa myös nettipoliisille, joka voi arvioida onko esitutkinta syytä aloittaa  vai riittääkö esimerkiksi nettipoliisin puuttuminen tapaukseen."

Netissä on niin helppo saada julkisuutta - tai julkisuuttahan saa vaan ja ainoastaan äärimmäisillä mielipiteillä, mutta siltä hämmentää, minkälaisia viestejä nettiin voi kirjoittaa? Mielipiteitä pitää voida esittää ja saa esittää, mutta ehkä muotoilua voisi miettiä uudemman  kerran? "Uunitus" ei ole hyvää huumoria - paitsi korkeintaan leivontaohjeissa.

Itse en tiedä, onko tuo statuspäivitys vain huonosti harkittua ilmaisua vaiko vihapuhetta. Ko. henkilön facebook-profiili on kuitenkin julkinen statuspäivitysten osalta eli periaatteessa kuka tahansa netin käyttäjä voi sen nähdä. Ehkäpä jätän harkinnan nettipoliisille...