Allekirjoitin netissä Lasten ja nuorten valtuutetun huoneen taulun. Monta tärkeää asiaa, joista suurin osa koskettaa kyllä valtuutettujen lisäksi myös ihan kaikki aikuisia.
Koulukiusaamiseen kunnan kouluissa puututaan herkästi - jos vaan kiusaamistapaukset tulevat aikuisten tietoon. Koulut ovat mukana kiva-koulu ohjelmassa. Tänään vietin alkuillan tyttären luokan vanhempainillassa. Luokan sääntöjä ja kiusaamista oli käsitelty tänäkin syksynä ja sovittu luokan tärkeimmistä säännöistä, mitkä kaikki luokan oppilaat olivat allekirjoittaneet.
Lasten ja nuorten osallistumista ja vaikuttamista voisi varmasti lisätä kunnan päätöksenteossa. Käsittääkseni kuntaan on tehty aloite lasten parlamentin perustamisesta, mutta en tiedä, missä vaiheessa se hanke on.
Huoneen taulun viidentenä kohteena on "aikuisilla on aikaa lapsille", millä viitataan mm. opetusryhmien kokoon sekä kerhotoimintaan kouluissa. Mielestäni nämä asiat ovat Iitissä kunnossa, mutta pienen piston toki tunnen tässä kohtaa ihan henkilökohtaisesti, sillä jos kunnan valtuustoon tulen valituksi, niin onhan se aika väistämättä pois omilta lapsilta. Kun päivät menevät vielä töissä, niin eipä siinä päivässä muutenkaan montaa hetkeä jää yhdessä olemiseen ja tekemiseen.
Kuudentena kohtana mainitaan hyvä ruoka. Myös marttojen kansallisena kuntavaalikannanottona on suomalaisen ruuan suosiminen kouluruokailussa.
Koska omat lapset ovat vielä nuoria - vanhinkin vasta alakoululainen - ei minulla ole kokemusta tai tietoa nuorten ohjaamisen toimivuudesta Iitissä. Tähän aiheeseen pitäisi perehtyä lisää.
Harrastusten suhteen Iitissä on mielestäni hyvä tilanne. Tarjolla on melko monipuolisia ja edullisia harrastuksia. Harrastusten perässä ei siis välttämättä tarvitse reissata naapurikuntien puolelle - joskaan pienessä kunnassa ei ole uimahallia tai jäähallia, joten ihan kaikkea ei täällä voi harrastaa ilman vanhempien kuljetuspalvelua ainakaan. Koulujen pihoista osa on uusittu, mutta suurimman alakoulun - Kausalan koulun - piha-alue on melko huonossa kunnossa ja se pitäisi ehdottomasti saada kuntoon lähiaikoina. Sillä, että lähiliikuntapaikat ja leikkipuistot ovat kunnossa, tarjotaan liikuntamahdollisuuksia myös niille lapsille ja nuorille, ketkä syystä tai toisesta johtuen eivät lähde harrastamaan urheiluseuroihin. Lisäksi on useampaan otteeseen todettu, että pelkkä seurassa harrastaminen ei riitä vaan lapset tarvitsevat paljon arkiliikuntaa ohjatun harrastustoiminnan ja koululiikunnan lisäksi. Liikkuminen on kaikin puolin mukavampaa, kun puitteet ovat kunnossa!
Huoneen taulun kymmenentenä kohtana on "palvelut ovat lähellä ja liikenne toimii". Tämä lienee kohta, mikä voidaan kuitata aika lailla kaupunkilaisten pykäläksi. Harvaan asutussa maaseutukunnassa on melko lailla utopiaa toivoa julkista liikennettä - ja sitä, että palvelut olisivat kaikille lähellä. Toki täälläkin voidaan kiinnittää huomiota esimerkiksi koulureittien turvallisuuteen ja kuljetusten toimivuuteen. Kevyen liikenteen väyliä on jonkun verran Kausalan taajamassa ja liepeillä, mutta näin syksyllä iltojen pimetessä ei voi olla toivomatta, että niitä olisi vähän enemmän. Lenkkeillessä alkaa samat valaistut jalkakäytävän pätkät tulla vähän turhan tutuksi, kun ei pimeällä enää viitsi juosta maantien laitaa. Mahtavaa olisi, jos Kausalasta saataisiin pyörätie Radansuuhun ja Kirkonkylään asti. Tuo ko. tie on kapea ja mutkainen enkä ainakaan minä uskaltaisi laittaa kovin nuorta lasta pyöräilemään tien reunaa esimerkiksi uimarannalle mennessä.