Eilen tuli - ehkä jo odotettu - uutinen siitä, että sote- ja maakuntauudistusta lykätään vuodella. Huokaistiin helpotuksesta ja huojennuksesta - ehkä tästä ehditään saada aikaan ihan hyvä uudistus kun vähän paremmin valmistellaan? Vai pysähtyykö homma vaan vuodeksi ja sitten jatketaan loppuun asti samalla draivilla kuin tähänkin asti? Olen saanut seurata maakuntauudistusta kahden maakunnan alueella henkilöstönedustajan näkökulmasta nyt vuoden verran. Vuoden aikana on ehtinyt tavata monta uutta ihmistä kahden maakunnan alueelta - paljon sote-puolen henkilöstönedustajia, mutta myös muita uusiin maakuntiin siirtyviä. On ollut avartavaa huomata, miten erilaisista lähtökohdista tähän uudistukseen tullaan. Ja miten erilaisin tavoin eri työyhteisöissä toimitaan.

Koko homma on edennyt samoin kun itse etenen iltarasteilla - välillä on kartta väärinpäin tai kompassi hukassa, hetkittäin tiputaan kartalta kunnes jossain kohtaa löytyy joku tuttu maaston kuvio ja homma etenee hetken aikaa hienosti rastilta toiselle. Karttakin muuttaa muotoaan - välillä siitä puuttuu korkeuskäyrät tai pohjoisnuoli ja homma hankaloituu melkoisesti. Eri maakunnissa tehdään erilaisia reitinvalintoja, siinä missä Etelä-Karjassa edetään joku rastiväli suoraan rastiväliviivaa pitkin otetaan Kymenlaaksossa kiertotie polkua pitkin tai toisin päin. Välillä tuntuu, että osa porukkaa on kokonaan eri radalla ja tavoittena on löytää vain B-radan rastit, kun toisaalla lähdetään kunnianhimoisesti A-radalle. Osallistujiakin on karkeloissa eri tavalla maakunnasta riippuen. Lisäksi osallistujien määrä vaihtelee rastivälien mukaan.

Toivottavasti vuoden lisäaika tuo kaikille paremman karttapohjan käyttöön - sellaisen, jossa on myös korkeuskäyrät ja pohjoisnuoli - ja voidaan edetä kohti maalia reippaasti.